Sommer 2019
5. juli 2019
Mange har allerede sommerferie og for nogle er den lige om hjørnet.
For mange er sommerferien en god tid, men for mange på autisme spektret og med ADHD er sommerferien stressende.
Der er en masse forandringer - nu er der ikke en fast hverdag med enten arbejde, skole eller andet. For nogle er der flere i huset i løbet af dagen, for nu er mor og eller far ikke på arbejde, men er der hjemme. Samt der for de fleste er ture ud af huset, for nogle er der endda ferie i udlandet eller i Danmark.
Men selvom det er gode ting, så kan gode ting godt stresse.
Derfor handler dette nyhedsbrev om, hvordan man skaber en mindre stressfyldt sommerferie.
Jeg har 5 tips, der måske kan hjælpe på at få en god sommer:
1) Snak sammen, så der ikke bare sker en pludselig ændring i det normale.
Snak om hvad alle skal. Det er ikke nok, kun at lave et skema for personen med diagnose(r), for der er mange ting, der er anderledes. Det er ikke for at have kontrol over alle andre, men for at vide, hvornår er hvem hjemme, hvem skal på tur sammen, hvor længe er folk ude af huset osv.
Det er forudsigeligheden for blandt andet mængden af sanseindtryk, hvem der skal ud af døren, hvem er hjemme osv.
Jeg har ude i siden lagt et sommer skema, for uge 28 til uge 33 for 3, 4, 5 og 6 personer. Så kan man sammen i familien, få udfyldt hvem der skal noget i hvilken uge. Så kan den hænges op et synligt sted, så ved alle, hvornår hvad skal ske. Jeg har gjort plads ude i venstre side til navne.
2) Forvent ikke at nu kan personen med diagnose(r) mere, end vedkommende plejer at kunne.
Hvis vedkommende normalt spiser morgenmad, frokost og eller aftensmad selv på værelset, gør sommerferien ikke at vedkommende på magisk vis nu kan spise med familien. Det kan være vedkommende gerne vil, hvis nu f.eks der kommer gæster eller en søskende kommer hjem i ferien, fordi de normalt bor ude. Så er det noget spændende ved at sidde ude ved familien - MÅSKE. Det er ikke alle, der har det sådan, nogen vil forbinde det med mere stress og sanseindtryk.
Dette er blot et eksempel på en hverdagssituation, man ikke nødvendigvis skal ændre på, blot fordi kalenderen siger sommerferie.
3) Fasthold så meget af det normale, som det nu er muligt.
Det at have f.eks en fast tid at stå op og komme i seng er godt for alle. Det skaber også en god struktur på dagene. Måske der skal gælde nye tider, fordi det er sommerferie og man ikke skal op til noget. Måske er det bedst at fastholde, hvordan det plejer at være. Det er op til den enkelte.
4) Opladningsdage er ultra vigtige.
Hvis man skal afsted på ferie, er det vigtig enten i løbet af ugen eller i hvert fald når man kommer hjem, at der er afsat dag(e) til opladning. Så hele sommeren ikke er proppet med aktiviteter og der så ikke er overskud til noget, når sommerferien er forbi.
Sommerferien er netop til at få ladet op og slappet af.
5) Alle aktiviteter behøver ikke involvere hele familien.
Det kan være en fordel at dele sig op, så alle i familien får en god sommerferie.
Et eksempel er, da jeg var på ferie med min familie for en del år siden til Tenerife. Der ville jeg rigtig gerne til Teide og det ville min far også gerne, så vi tog afsted kun os to. Imens var der et marked min mor og bror gerne ville på, så der tog de hen. Det blev en dag med noget for alle. For jeg synes markeder er stressende, mens min mor ikke synes at komme op på en inaktiv vulkan er særligt spændende.
Det kan også bare være at to eller flere tager afsted til noget og nogle andre bliver hjemme. Det er vigtigt at huske på, at der ikke bliver gjort forskel, bare fordi en eller flere går glip af noget. For det er ikke sikkert at alle aktiviteter er for hele familien.
Et eksempel er, da jeg var på ferie med min familie sidste år, var vi i sommerhus nær Hvide Sande. Der var flere gange, hvor mine forældre og bror tog til Hvide Sande, hvor jeg blev hjemme i sommerhuset. Da jeg hellere ville blive hjemme end stresses af yderligere sanseindtryk. Jeg synes, det var rigtig hyggeligt at have en alene eftermiddag i sommerhuset.
Husk på at vi er forskellige. Så for at behandle folk lige, skal man ikke behandle folk ens.
Jeg vil anbefale at se min rejseguide "Aspiens Rejseguide" fra 2017, hvis du skal på ferie.
Aspiens Rejseguides titler:
1 Planlægning
2 Pakning (+ pakkelisteguide)
3 Rejsedage planlægning
4 Afrejse lufthavn
5a Flyveturen
5b Mellemlanding
6 Ankomst lufthavn og transfer
7 Ankomst til hotellet
8 Ferien
9 Nedpakning og afrejse
10 Hjemme
Hele playlisten til "Aspiens Rejseguide" findes her:
http://autismeadhd.dk/youtube/aspiensrejseguide.html
Jeg vil anbefale at få søgt om et ledsagerkort og bruge det. For det kan anvendes i de fleste danske forlystelsesparker, museer osv., men det kan også bruges i udlandet, som et slags synligt bevis på at man er handicappet.
Jeg har skrevet et blogindlæg om ledsagerkort. Deri besvarer jeg disse spørgsmål:
• Hvad er et ledsagerkort?
• Hvorfor få et ledsagerkort?
• Hvor kan det bruges?
• Hvordan får man et ledsagerkort?
• Hvad så når det skal fornyes?
Find blogindlægget her:
http://autismeadhd.dk/blog/ledsagerkort.html
Jeg håber at alle får en god sommer.
Sommer skema til udskrift
Tryk på pop ud i øverste højre hjørne, derefter udskriv