Kørekort

Kørekort

4. august 2017

Noget jeg selv er blevet spurgt mange gange om og som jeg ser mange opslag om i facebookgrupper, det er det med kørekort.

Kan man som person med autisme og eller ADHD få kørekort?

Og hvordan?


Jeg selv fik kørekort den 16. december 2015, det vil sige for 1,5 år siden.

Det var hårdt, men jeg gjorde det. Da jeg kunne se hvilken frihed det ville give, i og med det med offentlig transport ikke er noget der er godt for mig, det dræner mig og jeg bliver så udmattet af køre i f.eks. bus.


Jeg havde selv kun få timer eller ingen timer om ugen på mit arbejde i de tre måneder, det tog mig at tage kørekort.


Mets Aspie World autisme ADHD blog kørekort

Jeg vil gerne give mine råd og tips til det her med kørekort videre.


• Det første råd er at finde en mindre køreskole, de ligger som regel lidt udenfor byen. I Sønderborg er der mange køreskoler, hvor der er cirka 20 elever på hvert hold. Jeg fandt en mindre køreskole i udkanten af Sønderborg. Vi var 3 elever, det var også et meget lille hold, hvilket var fantastisk for mig. Men jeg snakkede med min kørelærer og hun sagde at, hun ikke ville have mere end 10 på holdet.


• Informer kørelæren om hvilke(n) diagnose(r) du har og hvad det betyder for lige netop det at tage kørekort. Min kørelærer anede intet om hverken ADHD eller Asperger, derfor ville det tage alt for lang tid, at forklare alt om det. Derfor forklarede jeg hende det mest nødvendige, i forhold til at jeg kunne gennemføre det at tage kørekort.


• Få lavet en lægeerklæring i god tid. Jeg tager medicin for min ADHD, derfor tog det 2,5 måned før at min lægeerklæring var godkendt. Da min lægeerklæring skulle omkring embedslægen inden.


• For at få kørekort i dag skal man have bestået et førstehjælpskursus. Ens kørelærer skal nok guide en i hvor de anbefaler, at man tager førstehjælpskurset. Mange køreskoler har endda førstehjælpskurser tilknyttet skolen eller også skal man bare på en anden skole i byen og tage kurset.

Jeg havde min mor med mig på førstehjælpskursus. Af flere grunde. For det første så er der gruppe øvelser til førstehjælpskurser. Bekymringen om det at skulle være i gruppe med fremmede, kunne jeg derfor fjerne ved at have min mor med. For det andet kunne min mor forklare mig tingene, som jeg ikke lige forstod i første omgang, da det kunne være blevet sagt på en måde, som ikke gav mening for mig. For det tredje så kunne jeg vende dagen med min mor og få 100% styr på de ting jeg måske ikke lige havde fanget på selve kurset.

Det kostede ikke ekstra at have min mor med, da hun var med som ledsager og derfor ikke fik et førstehjælps bevis.


• Til teoriprøven er der mulighed for at søge dispensation til at sidde i et rum med færre elever. Jeg ved ikke 100% hvordan det foregår, da vi var lidt for sent ude med at finde ud af det. Så søg om det i god tid. Det jeg fik at vide, var at i det rum er der mulighed for at få gentaget spørgsmålet. På almindelige vilkår er det en dvd der bliver afspillet og derfor ingen mulighed for at få gentaget spørgsmålet. Jeg ved at det oprindeligt er tiltænkt for dem der er ordblinde.


• At få ekstra køretimer er ingen skam. Jeg fik selv nogle ekstra køretimer, da jeg ikke følte mig sikker nok til at komme til køreprøve. Det er en individuel vurdering, men jeg er selv rigtig glad for at jeg fik flere timer end hvad der er minimumskravet. Det gjorde mig mere tryg i trafikken og mere sikker på mig selv.


• Mange køreskoler har en køretime lige inden køreprøven. Det fik jeg selv lavet om til at den køretime var dagen før, da jeg bliver hurtigere træt. Så hvis jeg først skulle have kørt en time også til køreprøve i en halv time, ville jeg have været træt inden prøven begyndte. Så snak med din kørelærer om det, hvis det også gælder for dig.


• Det sidste råd jeg vil give fra mig for nu er at, tænke på den første prøve, både i teori og praksis, som en generalprøve. Det hele er nyt og uforudsigeligt. Så at dumpe er ikke så uforstående, når man både er i en ny situation og skal præstere. Jeg dumpede min første køreprøve, men bestod anden gang.

Noget der er vigtigt at huske på er at, motorsagkyndig (som er den der er med ude i bilen til køreprøven) skal vurdere om du er klar til at komme ud i trafikken på egen hånd eller om du skal have lidt mere øvelse inden.

Som mange siger: ”jeg lærte først at køre bil, da jeg havde fået kørekort”

Man skal ikke være perfekt til at kunne køre bil, for at kunne få kørekort. Man skal bare være sikker i trafikken og vise at man kan køre bil uden at være til fare for andre.


Det vigtigste er at åbne munden og spørge. Jeg tror min kørelærer syntes jeg havde rigtig mange spørgsmål, men jeg blev mere og mere sikker, jo mere jeg havde styr på.